piątek, 10 lutego 2012

Prawidłowe Odżywianie Się- Część 1

Bez względu na to czy chcesz przytyć, czy schudnąć, bardzo ważną rolę pełnią
spożywane przez Ciebie produkty. Aby jednak sposób odżywiania się był prawidłowy,
musisz wiedzieć co jeść, w jakich ilościach i w jakich kombinacjach. Tylko w ten sposób
zadbasz o prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu i dostarczysz mu energii
niezbędnej podczas każdej sesji treningowej. A co za tym idzie wykonywane przez
Ciebie ćwiczenia będą przynosiły efekty w postaci ładnie wyglądającego brzucha.

Niestety nie ma jeszcze tabletki po spożyciu której, będziesz osiągać wspaniałe wyniki
sportowe, szybko schudniesz, utrzymasz zdrowie i piękny wygląd. Aby to osiągnąć,
powinieneś/naś zaznajomić się z wiedzą, która pozwoli Ci komponować takie posiłki,
które ku temu doprowadzą.

Organizmowi ludzkiemu należy dostarczać zróżnicowane pożywienie.
Jeśli będziesz stosować tą zasadę do każdego posiłku, szybko dostrzeżesz różnice. Nie
tylko będziesz miał/a więcej energii, ale zadbasz w ten sposób także o serce. A o tym, że
Twój brzuch będzie wyglądał coraz lepiej chyba nie muszę wspominać...?
  
Zbilansowanym posiłkiem jest:
Mięso 100 g, lub ryba 150 g.
Duża ilość różnych warzyw (co najmniej trzy różne warzywa do każdego posiłku).
Od jednego do kilku owoców do każdego posiłku.
Makaron lub ryż albo  warzywa strączkowe.
Trochę pieczywa.
Jogurt, najlepiej o 0 % zawartości tłuszczu.
Olej rzepakowy lub sojowy do dań przygotowywanych na zimno. Oliwa z oliwek do dań przygotowywanych na gorąco.
Staraj się nie gotować na zwykłym oleju, maśle czy margarynie.

Powinieneś/naś dokładnie ważyć spożywane mięso i rybę, nie przekraczając porcji 100 g
mięsa i 150 g ryby na jeden posiłek. Waż ryż, makaron (przed gotowaniem) i warzywa
strączkowe również.

Jeżeli zazwyczaj jesz 100 g ryżu, makaronu, czy warzyw strączkowych w trakcie
jednego posiłku, a chcesz zwiększyć masę mięśni, na jakiś czas zwiększ tą porcję do
120 g, a jeśli nie wystarczy do 150 g.

Lecz jeśli chcesz schudnąć musisz stopniowo zmniejszyć ilość spożywanego ryżu,
makaronu i warzyw strączkowych. Ale pamiętaj, aby zredukować wagę ciała musisz
przyzwyczaić organizm do regularnego jedzenia. Dopiero później ogranicz stopniowo
ryż, makaron i warzywa strączkowe, o kilkadziesiąt gramów na tydzień. Ogranicz
również stopniowo do minimum spożywanie pieczywa.
Warzywa strączkowe jedz cztery do pięciu razy w tygodniu.

Nigdy nie ograniczaj jedynie mięsa, ryby, warzyw i owoców.
Czy chcesz schudnąć, przytyć, czy utrzymać wagę, zawsze jedz dużo warzyw.

Staraj się unikać dużej ilości tłuszczów. Według mnie najlepszą metodą przyrządzania
beztłuszczowych posiłków na ciepło, jest gotowanie ich na parze.
Najlepiej sprawdza się do tego celu specjalny zestaw garnków do gotowania na parze,
w skład którego wchodzi garnek, na którym ustawia się kolejne elementy z dziurkami w
dnie umożliwiającymi krążenie pary.
Jeśli zdecydujesz się na taki zakup, kup zestaw z największą ilością elementów, dzięki
temu będziesz mógł/a przygotowywać za jednym razem większą ilość posiłku, co
zaoszczędzi Twój czas.
Gotowanie na parze w takim garnku pozwala zachować produktom naturalny smak i
wszystkie niezbędne składniki odżywcze jakie są w nich zawarte.
Kiedy będziesz gotować unikaj solenia potraw, za to używaj czosnku, cebuli i
aromatycznych ziół między innymi: pietruszki, szczypiorku, bazylii, oregano, estragonu.

Dzięki takim zabiegom smaczne i zdrowe nie zawsze muszą się wykluczać ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz